#rattentillutbildning
VÅR GRANSKNING – ”Skolinspektionens borttappade viten”
December 2024
Nu släpper vi i Rätten till Utbildning vår granskningsrapport ”Varför
kräver inte SI in viten längre? en granskning av Skolinspektionens tillsynsuppdrag tillsyn av skolor”. Rapporten går att ladda ned här.
Vi har funnit att Skolinspektionen missköter sitt tillsynsuppdrag.
Även Ekot har rapporterat om att skolinspektionen inte krävt in några
viten de senaste fem åren (Ekot, 18 dec). Det får allvarliga konsekvenser
för elever som går i de berörda skolor som skolinspektionen låter slippa
undan (Ekot, 18 dec). Regeringen med Johan Pehrson i spetsen reagerar, och Pehrson kallar till sig Skolinspektionen – Nyheter (Ekot, 18 Dec)
för samtal. Vi har tipsat Ekot om den bristande tillsynen hos skolinspektionen.
Detta har vi övergripande funnit i vår granskning av Skolinspektionen:
- Skolinspektionen har upphört med att gå till domstol för att inkräva viten, och därför har inga viten betalats sedan 2020. Enligt Skolinspektionens jurister beror det på att ”alla huvudmän avhjälpt de förelagda bristerna”. Men vår granskning visar tvärtom att bristerna är kvar och de konstateras i skolinspektionens egna handlingar, men SI väljer att avsluta ärendena ändå.
- Skolinspektionen har – på helt eget initiativ – ändrat sin praxis utan lagstöd rörande begäran om betalning av viten (”verkställighet av vitesförelägganden”). Enligt skollagen skall viten utfärdas om ”elevers möjligheter att nå målen med utbildningen allvarligt försvåras” – vilket inte skett sedan mitten av 2020.
- Skolinspektionen agerar tvärt emot det som Riksrevisionen kritiserade i sin granskning av myndigheten 2019. Istället har tillsynen ytterligare försvagats och praxisen att enbart förlita sig på skriftlig dokumentation och löften från huvudmannen – utan oberoende uppföljning (som Riksrevisionen krävde) – fortsätter förekomma som grund till avskrivande av ärenden.
- Skolinspektionens agerande innehåller en del besvärande omständigheter, som att myndigheten själv skrivit till regeringen 2020 och bett regeringen att få slippa behöva utfärda viten! Det är ytterst ovanligt att en tillsynsmyndighet ber att ”få slippa” behöva använda sina befogenheter!
Skolinspektionens önskan att slippa utfärda viten övertygade inte regeringen, och ingen ändring av skollagen har skett på denna punkt. Det betyder att Skolinspektionen fortfarande är skyldiga att utge vite (enligt 26 kap 27§) vid allvarlig risk för elevers utbildning kvarstår. Vår granskning visar hur de fortsätter att bryta mot denna skyldighet!
Läs speciellt hur vår granskning visar motstridigheten inom inspektionens egen dokumentation – där å ena sidan betydande brister identifieras, å andra sidan inga konsekvenser utdöms.
Vi har svårt att förstå att Skolinspektionen inte visar större intresse för sitt tillsynsuppdrag, som ju är själva syftet och grundstenen för myndigheten?
Länkar till vår granskning
- Kapitel 1 – Inledning
- Kapitel 2 – SIs uppdrag
- Kapitel 3 – Granskningen
- Kapitel 4 – Konsekvenser
- Källor och bilagor
- Hela rapporten (pdf)
- Google drive – allt underlag
Mediarapportering 18 dec