Hoppa till innehåll

STOCKHOLMS STAD

ÖPPET BREV TILL STOCKHOLMS STAD

Sommaren 2020 lovade ansvariga politiker att värna stabiliteten för elever som har sin skolgång på en resursskola. Sex månader senare har Stockholms skolförvaltning ryckt undan denna stabilitet genom en kraftig minskning av tilläggsbeloppen.  Vad hände med löftet och de åtgärder som skulle genomföras?

Här kan du uppdatera dig om den akuta situationen och ta reda på hur du kan bidra i kampen om att rädda barnens skolgång.
Delta gärna i vår namn- och filminsamling som du kan läsa om här nedan.

I KORTHET HAR FÖLJANDE HÄNT

Hösten 2019 drog Stockholms skolförvaltning in tilläggsbelopp i så stor omfattning att skolornas existens hotades. Oroliga föräldrar larmade och politikerna lyssnade. Ett större bidrag räddade elevernas skolgång.

Sommaren 2020 beslutade politikerna om att stötta de elever som redan går på en resursskola och samtidigt öka de egna skolornas förmåga att ge stöd.  Fram till 2023 ska Stockholm utöka de egna skolornas kapacitet att leverera fungerande stöd till de elever som behöver mycket stöd för en fungerande skolgång.  Det är lång tid att vänta för de barn som behöver stöd idag.

December 2020 kommer larm från resursskolor om att avslagen från Stockholms stads utbildningsförvaltning är så stora att skolorna kan tvingas stänga ner.  Det är särskilt akut för de skolor som har en hög andel elever från Stockholm men alla resursskolor märker av den hårdare linjen.

Stockholms stads politiker måste agera innan resursskolor tvingas stänga och elever med familjer åter kastas ut i sökande efter en fungerande skolgång.  Barnen har redan utstått otaliga påfrestningar och förtjänar att få sin rätt till trygghet och studiero.

ÖPPET BREV TILL ANSVARIGA POLITIKER

Vi föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar skriver detta öppna brev till skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist och övriga ledamöter i Stockholms stads utbildningsnämnd.

Vill du också skriva på brevet? Det gör du på skrivunder.com/radda_resursskolorna!

Vi samlar också in korta videohälsningar till nämnden på samma tema! Vill du skicka in en egen hälsning? Här kan du hitta instruktioner för videohälsningar!

Öppet brev

Öppet brev till Stockholms utbildningsnämnd
angående våra barns skolgång vid de hotade resursskolorna


 Vi föräldrar till barn på fristående resursskolor runt om i Stockholm har tagit del av informationen att Stockholms stad och huvudmännen för ett antal av dessa resursskolor träffats, och att en dialog har påbörjats. Det är en god början.

I skrivande stund befinner vi oss nu i mitten av februari, nästa termin börjar i augusti och vi föräldrar känner en stadigt tilltagande oro. Kommer våra barn att ha en fungerande skolgång nästa termin, och i så fall var?

Ni beslutsfattare säger att ni värnar om de fristående resursskolorna. Ni säger att det finns budget för deras verksamhet. Visa då tydligt ledarskap och ge oss föräldrar, och framförallt våra barn, det lugn en trygg och förutsägbar skolgång ger.

Så, skolborgarråd Isabel och övriga nämndledamöter – hur ser er plan ut för våra barns rätt till utbildning?
Vilket ansvar tänker ni ta för att hitta en fungerande lösning?
När kan vi vänta oss att ni löst problemet?
Hur säkra är ni egentligen på att ni kan rädda skolorna?
Vad händer om ni inte löser denna situation?
Om våra barn behöver gå tillbaka till de kommunala skolorna, kan ni då garantera att våra barn får det stöd som de behöver?

Och för de flera tusen föräldrar som ställt sina barn i de mångåriga köerna till länets resursskolor, och som desperat hoppas på en plats;
När tror ni att nyantagningen kan fungera igen?

Det är många barn vars hälsa, glädje och framtid står på spel. Vi är många som vill kunna slappna av från den ständiga oron över våra barns skolgång! Vi är många som vill ha svar på dessa frågor!

Upp till bevis nu Stockholm!

Med vänliga hälsningar,
Föräldrar från Ingridskolans föräldranätverk,
Lunaskolornas föräldraförening,
Nya Ängkärrsskolan föräldranätverk
och många många fler föräldrar i kö


TITTA PÅ VÅR VIDEOHÄLSNING TILL NÄMNDEN

Här kommer det att läggas videohälsningar från oss föräldrar till nämnden – det är allvar nu!

Vår vädjan blir starkare och ännu mer personlig om ni föräldrar eller engagerade också vill spela in en kort uppmaning till politikerna (max 10-15 sekunder) som vi kan klippa in i videohälsningen ovan! Hur man gör kan du läsa om nedan.

Instruktion till att spela in en egen videohälsning:

 • Här kommer en instruktion om hur du gör om du också vill skicka en hälsning till nämnden.
 • Steg 1: Läs gärna det öppna brevet ovan innan du spelar in din uppmaning.
  • Adressera dig till ledamöterna i nämnden och be dem om hjälp och att ta ansvar för att lösa situationen. Tala från ditt hjärta – du väljer vad du vill säga!
  • Tanken är att filmen ska växa med fler och fler personer och att vi vid varje tillfälle det kommer mer människors vädjanden uppdaterar filmen – som växer sig större och större.
 • Steg 2: Så här gör du praktiskt för att skicka in en videohälsning:
  • Filma med din mobiltelefon, håll den horisontellt (16:9)
  • Filma dig själv i ”halvbild”, dvs så axlar och hela huvudet syns i bild
  • Se till att kameralinsen är REN, miljön är ljus och att det är TYST utan bakgrundsljud (bäst inomhus, oftast för mycket ljud utomhus)
  • Ditt budskap, MAX 10-15 sekunder (undvik så klart personliga påhopp)
  • Komprimera inte filmen när du skickar den.
 • Steg 3. Skicka in filmen via https://wetransfer.com/ eller via dropbox till adressen roster@mediabolaget.com.
 • Vi vill också informera kort om dataskyddslagstiftningen. Syftet med att spela in denna video-hälsning är att bilda opinion på sociala media kring resursskolornas situation, och din inspelning kommer bli en del av den film som vi publicerar. Genom att skicka in en videohälsning samtycker du med att denna inspelning görs publik för alla att se. Vi ber dig att inte delge någon känslig information i din hälsning.
 • Skulle du ångra dig så kan du dra tillbaka ditt samtycke, varvid vi klipper bort ditt inslag i filmen, men eftersom filmen gjorts publik kan vi inte ha kontroll över ifall kvarvarande kopior finns kvar på sociala media mm.

VAD TYCKER DU – SKRIV TILL POLITIKERNA!

Har elever rätt till fungerande skolgång?  Ska Stockholm rätta till det fel som nu drabbar elever på resursskolor i Stockholm?   Kontakta gärna de ansvariga politikerna i Stockholms skolnämnd direkt genom att klicka här.

”– De här eleverna är en prioriterad grupp för oss. De har haft det jättejobbigt, det är ett lidande för föräldrarna men framför allt för barnen när skolan inte fungerar, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).”

– Citat från Dagens nyheter 2020-06-09

Stockholms skolförvaltning formulerar avslagen på följande sätt:
De ansökningshandlingar skolan har skickat in visar inte att elevens behov av särskilt stöd är så omfattande att tilläggsbelopp ska lämnas till skolan. Skolan ska tillgodose elevens stödbehov inom grundbeloppet.

Vad betyder resursskolorna för våra barn?

Se vår film om vad resursskolorna betyder för våra barn!

 

Länkar


19 januari
Skoljurister: Situationen för många resursskolor är akut – Altinget – Allt om politik: altinget.se

19 januari
Stockholms stad bygger ut särskilda stödet i skolan | SVT Nyheter

19 januari
Fristående resursskolor: ”Stadens bidrag räcker inte” | SVT Nyheter

20 januari
Borgarråd dömer ut resursskolors ansökningar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

20 januari
FB-inlägg av Isabel Smedberg (L) Ordförande i Stockholms stads utbildningsnämnd

20 januari
Resursskolor hotas av nedläggning – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

20 januari
Nu ska de avvikande rätta in sig i ledet | Tove Lifvendahl | SvD

21 januari
FB-inlägg av Isabel Smedberg (L) Ordförande i Stockholms stads utbildningsnämnd – ger en replik på Svd ledare