Hoppa till innehåll

#18 ”Vi har fått uppleva hur glöden i barnets ögon långsamt slocknade…En elvaåring som inte vill leva längre på grund av miljön i skolan”

Hur har ditt barn det i skolan?

Vi har under låg- och mellanstadiet fått uppleva hur glöden i barnets ögon långsamt slocknade. Det visade sig att hen haft stora svårigheter i skolan men ingen – INGEN – sa något till oss föräldrar. Barnet själv kunde inte förklara. Magont efter två dagar i skolan – hen orkade inte hela veckor. Slutligen blev hen sjukskriven pga depression, ångest och tankar om att inte vilja finnas. En elvaåring som inte vill leva längre på grund av miljön i skolan. Nu i högstadiet har hen pedagoger som är kunniga inom autism, men skadan som hunnit uppstå är så stor att barnet inte kan vara i skolan mer än en timme per dag.

Vilket stöd upplever du behövs för att ditt barn ska klara av skolan?

Egen pedagog heltid, eller den tid hen orkar. Att vara fysiskt i skolan tar så mycket energi att hen skulle behöva undervisning hemma eller online. Kapaciteten att lära finns där. Resurserna i skolan gör det inte.

Vad du tycker att politiker i din kommun eller på nationell nivå ska göra för att skapa En skola för ALLA?

Möta barnen där de är, med de behov de har. Fler pedagoger i varje barngrupp. Mer kunskap om tecken på autism. Samarbete skola-bup-habilitering borde vara obligatoriskt, så alla är med på en och samma plan. Flexibel skolgång med fokus på kunskap istället för på att sitta på en stol i skolbyggnaden.

/Förälder