Hoppa till innehåll

#45 Under klass 4 gjorde han allt för att klara av skolan som ”vanliga barn”. Det gjorde att han totalt brände ut sig

Hur har ditt barn det i skolan?

Idag är min son 18 och klarar sig helt ok på gymnasiet men de 9 år i grundskolan var ett rent helvete för honom. Han fick tidigt sin adhd och asperger diagnos men utan kunskap eller resurser från skolan blev det totalt 7 skolbyten under grundskolan. Han har blivit mobbad av lärare som arbetat på specialskola, han har fått höra att han kommer bli kriminell av lärare på denna specialskola då han pga trauma inte klarade att vara still eller ”bete sig”. Ingen har varit intresserad av att förstå honom, hur han mår, fungerar eller hans behov. Jag har fått slåss från första dagen för att han överhuvudtaget skulle få vara i skolan för att man inte ansett sig klara av honom eller så har jag fått vara med i skolan som stöd. Under klass 4 bestämde han sig för att han ville vara som alla andra och gjorde allt för att klara av skolan som ”vanliga barn”. Det gjorde att han totalt brände ut sig och under nästan två år hade enskild undervisning på annan tid o annan plats med en egen lärare. Jag har inget som helst förtroende för skolsystemet, min erfarenhet är att det bryter ner barn och ungdomars tro på sig själva och framtiden och skapar psykisk ohälsa.

Vilket stöd upplever du behövs för att ditt barn ska klara av skolan?

Han hade behövt pedagoger med kompetens o förståelse för npf diagnoser och och framförallt att pedagogerna hade de resurser de behövde för att ha tid o ork för alla elever, mindre klasser och fler vuxna, möjlighet att sitta själv och jobba. Det enda som varit bra är att han sluppit läxor, han har gjort det han behövde i skolan o sen varit ledig.

Vad du tycker att politiker i din kommun eller på nationell nivå ska göra för att skapa En skola för ALLA?

Mindre klasser, fler vuxna i varje elevgrupp, möjlighet att sitta själv o jobba, inga läxor, tydliga bildscheman. Kortare dagar, mer lek o frihet under ansvar. Ge varje elev möjlighet att inhämta information på det sätt som passar dom bäst o när dom är mogna att ta emot den. En total förändring av hela tanken med skolan. Ämnen som är viktiga att kunna för att leva tillsammans med andra o skapar ett hållbart o välmående samhälle. En skola som är uppbyggd på kärlek för de som går o arbetar där.om LÄROPLIKT – inte skolplikt!

/Förälder