Hoppa till innehåll

#118 Inför gymnasiet är det stor risk att hen blir hemmasittare igen. Kommunen som inte har en egen gymnasieskola säger att det inte är en rättighet att få gå autismgymnasium.

Hur har ditt barn det i skolan?

Nu i grundskolan har hen det väldigt bra. Anpassat. Gått om nian. Men inför gymnasiet är det stor risk att hen blir hemmasittare igen. Kommunen som inte har en egen gymnasieskola säger att det är ingen rättighet att få gå autismgymnasium. Alla gymnasium ska anpassa. Det finns plats och hon vill gå där, men kommunen vill inte stå för resor. Hen kan få ett busskort, men hen kommer inte klara att åka kommunalt i början, pga det tar lång tid och energin kommer inte räcka. Det är enligt mig diskriminering att ungdomar med autism inte kan få skolskjuts. Bara om man går särgymnasium. Detta är ett problem, för många unga med autism tar bussresan all energi, så det finns ingen kvar till skolan. Vi bor på landet, så det går inte bussar så ofta. 

Vilket stöd upplever du behövs för att ditt barn ska klara av skolan?

Skolskjuts, iaf till en början för det tar för mycket energi med både ny skola och att ta sig dit, ta sig till bussen, alla ljud, dofter, byte av buss etc. 

Vad du tycker att politiker i din kommun eller på nationell nivå ska göra för att skapa En skola för ALLA?

Låta även elever med npf få välja skola, och ge alla möjlighet att kunna ta sig till skolan utan att föräldrar ska skjutsa eller betala färdtjänst, om de ens blir beviljade.